Met de komst van de 3d printer is het mogelijk zelf eenvoudig treinmodellen te maken. Een 3d printer is een machine die lijkt op een normale inktjet printer waarbij de inkt is vervangen door lijm. Wat de normale printer niet heeft is en bak met poeder die bij het printen van de doorsnede weer word gevuld met een flinterdun nieuw laagje poeder. De printer bouwt het model dan op door iedere keer weer de doorsnede van het model te printen. De lijm zorgt er voor dat het poeder tot gebonden materiaal wordt gevormd. Uiteindelijk volgt er dan het 3d model.
Er zijn nog vele andere vormen van 3d printen zoals lasercutting, waarbij laagjes papier worden uit gesneden. Dit is wel veel minder geschikt voor modeltreinen. Een ander bekende vorm is stereolithografie, waarbij vloeibaar plastic dmv laser wordt gestold. Dit is echter een kostbaar proces waarbij men ook moet rekening houden dat sommige uitstekende delen tijdens het proces niet wegdrijven van het hoofdobject. In de toekomst zullen nog vele soorten 3d printers worden ontwikkeld. Een interessante vorm van printen is het bioprinten waarbij cellen op biologisch afbreekbaar papier in laagjes kunnen worden geprint. Zo kan men het printen van cirkeltjes hele bloedvaten printen. Wie weet kan men in de toekomst selectief cellen printen en kunnen hele organen worden opgebouwd.
3d printen is nog vrij kostbaar. Een goedkope machine kost nog zeker zo’n 5000 euro. Het productieproces is ook kostbaar door dat een model kan bestaan uit duizenden doorsneden op elkaar neemt het printen veel tijd in beslag. De productie kosten zijn dus gerelateerd aan het aantal gram dat wordt geprint, de resolutie en het materiaal.
Het materiaal kan bestaan uit gips, plantaardig materiaal, kunststoffen, maar ook metaal. Bij het 3d printen in metaal wordt meestal gebruik gemaakt van laser ipv lijm. Dit proces heet laser sinteren, waarbij het model later wordt uitgehard in de oven. Dit wordt vaak gebruikt voor het maken van tandwielen, glijlagers etc, waarbij men in het materiaal nog een smeermiddel kan toevoegen. Men moet wel rekening houden met krimp bij lasersinteren.
Op dit moment is voor de hobbyist aardig wat NS materieel in N en H0 te koop bij Shapeways. Dit bedrijf biedt iedereen de mogelijkheid zijn eigen 3d ontwerp te printen, maar ook via zijn eigen webshop modellen te verkopen. Op beneluxspoor.net zijn een aantal hobbyisten druk bezig met het modelleren van NS modellen.
De dubbeldekker wordt momenteel bij de DMV van 3d print bewerkt tot een toonbaar model. Dat wil zeggen het oppervlak goed schuren en plamuren. Dan kan de kleur worden aangebracht met de airbrush. Het model wordt tegen verwachting in zeer strak en kan wel eens interessanter worden dan het gieten van kappen, wat veel vijl en plamuurwerk kan kosten door luchtbellen in het model. Tussen de ventilatie roosters was het moelijk plamuren, de rest van het oppervlak is glad. Dit wordt nog verbeterd.
Het model komt op een onderstel van minitrix te staan.
Binnenkort meer over 3d printen.