In dit onderwerp wordt een kleine uitleg geven hoe je een 25-polige aansluiting maakt voor verschillende doeleinden.
Je kunt deze 25-polige connecties maken om:
- bedrading te verbinden tussen een modelbaan en het schakel paneel,
- bedrading te verbinden tussen een modelbaan en verschillende digitale of analoge systemen,
- bedrading tussen twee modules te verbinden,
- rails spanning, blokken, massa,
- relais aansturen,
- verlichting,
- wisselmotoren,
- etc.
Je kunt er dus van alles mee, en daar later meer over. Eerst maar eens een uitleg hoe je dit netjes kan maken.
We beginnen met een strip te maken van printplaat met lijnraster. Deze koop je bv bij conrad voor €2,52 pst. Daar van zaag je stroken van 12mm, zodat de zaag precies over de gaatjes zaagt, dat gaat het meest eenvoudig.
(conrad bestel nummer 530249 – 89 Conrad Europrintplaat 100 x 160 soldeerraster SU527453 (l x b) 160 mm x 100 mm Rastermaat 2.54 mm HP)
Zet je soldeerstation (conrad 588417 – 89) op 3/4 van zijn max. en gebruik dunne soldeer tin met harskern. Zet je punt dan schuin in een gaatje van de print en vul de tin aan.
(normaal gesproken met twee handen, maar dan kan je geen foto meer maken)
Als je alles strookjes aan beide kanten netjes hebt voorvertind ziet het er zo uit.
Knip nu 27 strookjes af, zodat als er iets mis gaat je er nog steeds 25 hebt. Knippen na vertinnen gaat makkelijker dan er voor omdat de tang dan mooi het midden zoekt.
Nu is het tijd om de draadjes te knippen en vertinnen. Gebruik draad van Brawa, 0,14mm2 koper met een vrij zachte omhulsel. Deze is zo zacht dat je ze kan strippen met de nagel van je duim, erg handig want iedere keer je strip tang pakken kost tijd. Er bestaan prachtige striptangen goedkoop tot heel duur en uitgebreid, maar strippen gaat ook gewoon met een knippex tang, dat is een alles kunner.
Strip niet te lang want dat is overbodig en levert lengte verschil want we gaan alles weer even kort knippen na het vertinnen. Zorg er voor dat de draad even rond geraaid is en niet meer rafelt. Wanneer je gaat vertinnen is het beter om niet de soldeerbout vast te hebben maar plat te leggen en in één hand de draad op de punt te drukken en dan met de andere hand de soldeer toe te voegen. Let er op dat de soldeer tot aan de isolatie huls komt. Hij zal iets naar binnen trekken wat weer stevigheid geeft, anders gaat de draad snel breken tussen het soldeer en de isolatie omhulsel.
Neem ongeveer 12cm draad. Neem bv. de diameter van de 100m rollen van Brawa, voor het gemak. Vertin de 25 polige connector voor de draden aan te sluiten. Knip de vertinde draad zo kort af dat na het solderen van de draad aan de connector de isolatie tegen de pen aankomt. Geeft weer meer stevigheid.
Hou de punt van de bout tegen een pin aan en steek de vertinde draad in de pin. Als je dit voor alle 25 pinnen hebt gedaan knip je 25 korte stukjes krimpkous die je over de pinnen heen schuift. Dit geef weer meer stevigheid bij buigen van de draad en voorkomt dat er iets tussen komt wat de pinnen kort sluit.
Soldeer dan alle draden van de connector naar het strookje. Begin bij 1 en eindig bij 25. Zo kun je makkelijk een lijst maken van de connector wat je op welke pin nummer hebt aangesloten. Bedraad dus alle pinnen ook al denk je niet alles nodig te hebben, neem van mij aan, dit komt later nog eens van pas!
Het krimpen doe ik met een aansteker. Houd de aansteker dicht onder de connector, dat je enkel een blauwe vlam ziet. Hou je hem in de gele vlam, dan verbrand alles, hou je hem er te ver van af wordt het zwart van de roet. Dus blauwe vlam!
Voor het bevestigen van de connector onder de baan kun je van messing printplaat een bevestinging maken(€0,25 eurcent per grote strook bij de elektronica dumps). Ook dit zaag je met een proxxon cirkelzaag of iets dergelijks. Neem ongeveer strookjes van 2 cm. Frees een gat in één van de strookjes waar de connector in past en soldeer de plaatjes aan elkaar. Zo kan het er uit zien.
In het verleden maakte we van messing printplaat een bevestigingsconstructie, maar inmiddels zijn we er achter dat het makkelijker is om zwart nylon afstandsrollen te gebruiken.
Doe hetzelfde maar dan met een female connector en je kunt eenvoudig alles verbinden met een verlengkabel. Sluit je een draad aan op nr 1, weet je zeker dat je op de andere module ook op nummer 1 weer door kan bedraden waar je naar toe wilt. Is 25 niet genoeg en heb je er twee nodig, zet dan een female en male naast elkaar en niet twee van hetzelfde geslacht, dan kun je namelijk nooit het verkeerd aansluiten en kortsluiting maken.
Je kunt natuurlijk ook een digitale print aansluiten met een 25 polige connector en op dit strookje al je blokken aansluiten. Dan kun je nog andere connectors maken met jumpers (doorverbindingen) zodat je van al je detectie stukken weer 1 maakt en gewoon analoog op de trafo kunt rijden. Erg handig voor het testen van je baan. Als hij het analoog niet doet, gaat het digitaal met de computer al helemaal niet werken!
In het begin kost het natuurlijk even wat tijd, maar daarna ben je met ongeveer een half uur klaar als je alles al gezaagd hebt liggen.